2014 ASROC Annual Meeting
NTU Experimental Forest, Nantou

Program

Download program

Day 1 (May 23, Friday)

第一天523, 星期五

Venue /地點:NTUEF/國立台灣大學實驗林溪頭自然教育園區

12:00 – 14:00

Registration   註冊報到

14:00 – 14:15

Opening remarks   大會開幕致詞            Chair: Yi-Jehng Kuan

Welcome remark by Director Ya-Nan Wang (NTUEF)

來賓致詞:王亞男 處長(台灣大學 實驗林管理處)

14:15 – 16:20

Scientific oral session S1   科學文宣 S1    Chair: Yi-Nan Chin

Star Formation

S1.1 (20 min)

14:15 – 14:35

Youngest protoplanetary disk discovered with ALMA

Shih-Ping Lai

NTHU

S1.2 (15 min)

14:35 – 14:50

Velocity-Resolved [Ne III] Emission from X-ray Irradiated Sz 102 Microjets

Chun-Fan Liu

ASIAA

S1.3 (20 min)

14:50 – 15:10

Disk Accretion around the massive protostar IRAS 20126+4104

Vivien Chen

NTHU

S1.4 (20 min)

15:10 – 15:30

ALMA observations of the protostellar jet HH 212

Chin-Fei Lee

ASIAA

S1.5 (18 min)

15:30 – 15:48

Magnetic fields in dark globules: a case study towards LDN1225

C. Eswaraiah

NCU

S1.6 (12 min)

15:48 – 16:00

The origin of the absorption dip toward IRAS 4A2

Hung-Jin Huang

ASIAA

S1.7 (18 min)

16:00 – 16:18

CFHT/WIRCam survey of young stellar objects in Ophiuchus Cloud

Chi-Hung Yan

ASIAA

16:20 – 16:50

Coffee break and poster installation   敘及壁報張貼

16:50 – 18:30

Scientific oral session S2   科學文宣 S2    Chair: Yi Chou

Compact Stellar Objects and Stars

S2.1 (20 min)

16:50 – 17:10

The birth of radio millisecond pulsars and their high-energy signature

P. H. Thomas Tam

NTHU

S2.2 (20 min)

17:10 – 17:30

Luminosity of rotation-powered, millisecond pulsars

Kouichi Hirotani

ASIAA

S2.3 (12 min)

17:30 – 17:42

A torus and outflow in proto-planetary nebula IRAS 17150-3224

Tzu-Ying Chen

NTNU

S2.4 (18 min)

17:42 – 18:00

Imaging black hole event horizon with the Greenland Telescope: progress update on the theoretical predictions of the shadow Image

Hung-Yi Pu

ASIAA

S2.5 (18 min)

18:00 – 18:18

Be stars in the young open cluster NGC 663

Po-Chieh Yu

NCU

S2.6 (12 min)

18:18 – 18:30

The mass-loss from asymptotic giant branch stars in M33

Shao-Yu Lai

ASIAA

18:30 21:00

Welcome reception and poster session P1   歡迎茶會及壁報欣賞 P1

 


 

Day 2 (May 24, Saturday)

第二天524, 星期

Venue /地點:NTUEF/國立台灣大學實驗林溪頭自然教育園區

09:00 – 10:00

Plenary talk (I)    大會講演(I) ()

Chair: Sheng-Yuan Liu

"Progress in Understanding the Formation of Low Mass Stars"

Prof. Neal Evans (University of Texas at Austin)

10:00 – 10:50

ASROC Awards Presentation Ceremony       頒發首屆天文學會獎

Chair: Yi-Jehng Kuan

10:00 – 10:10

Introduction                         天文學會獎簡介

Presentation of the 1st Heaven Quest Award and Heaven Talk Award

頒發天文學會第一屆「天問獎」及「譚天獎」

10:10 – 10:25

Heaven Quest Award acceptance speech    天問獎」得獎致辭

Director Paul T.P. Ho (ASIAA)       賀曾樸所長 (中研院天文所)

10:25 – 10:40

Heaven Talk Award acceptance speech     「譚天獎」得獎致辭

Director An-Le Chen in the person of Taipei Astronomical Museum

台北市立天文教育館 陳岸立館長代表

10:40 – 11:30

Coffee break, group photo and poster session P2

敘、與會賓團體照及壁報欣賞 P2

11: 30 – 12:25

Scientific oral session S3   科學文宣 S3    Chair: Shiang-Yu Wang

Solar System and Exoplanets

S3.1 (20 min)

11:30 – 11:50

Planet Hunters: Assessing the Kepler TCE Inventory

Megan Schwamb

ASIAA

S3.2 (15 min)

11:50 – 12:05

Application of Palomar Transient Factory (PTF) project: the opposition effect on Solar System objects

Yu-Chi Cheng

NCU

S3.3 (18 min)

12:05 – 12:23

On the color distribution of sub-km size main belt asteroids

Hsing Wen Lin

NCU

12:25 – 13:30

Lunch break and poster session P3   午餐及壁報欣賞 P3

13:30 – 18:30

Group discussions   分組討論/自由參訪

18:30 20:30

Banquet   大會晚宴

 


 

Day 3 (May 25, Sunday)

第三天525, 星期日

Venue /地點:NTUEF/國立台灣大學實驗林溪頭自然教育園區

09:00 – 10:00

Plenary talk (II)     大會講演(II) (科普類)

Chair: Jiun-Huei Proty Wu

"How will we find another Earth? "
Prof. Debra Fischer (Yale University)

10:00 – 11:00

General Assembly, best-poster awards & presentations,

councilor election of the 25th Council

會員大會、頒發最佳壁報文獎及得獎文口頭報告、選舉第25屆理監事

Chair: Yi-Jehng Kuan

11:00 – 11:30

Coffee break and poster session P4   敘及壁報欣賞 P4

11:30 – 12:20

Scientific oral session S4

科學文宣 S4

Education & Public Outreach session E1

天文教育及業餘天文活動報告 E1

Scientific oral session S4   科學文宣 S4         Chair: Shih-Ping Lai

Extragalactic (I)

S4.1 (20 min)

11:30 – 11:50

Current-driven kink instability in magnetically dominated rotating relativistic jet

Yosuke Mizuno

NTHU

S4.2 (18 min)

11:50 – 12:08

The PAN-STARRS1 Medium-Deep Survey: the relation of the specific star forming rate-stellar mass-groupcentric radius in galaxy groups and clusters

Hung-Yu Jian

NTU

S4.3 (12 min)

12:08 – 12:20

Are quasar jets conical?

Ting-Yu Huang

NTHU

Education & Public Outreach session E1   天文教育及業餘天文活動報告 E1

Chair: Wenping Chen

E1.1 (30 min)

11:30 – 12:00

Exploration of outer Solar System (invited)

Shiang-Yu Wang

ASIAA

E1.2 (20 min)

12:00 – 12:20

The encounter of planets with symphony 當天文遇上交響樂 霍爾斯特《行星組曲》育藝深遠校外教學音樂會

Jim Ching-chuan Hung

TAM

12:30 – 13:30

Lunch break and poster session P5   午餐及壁報欣賞 P5

13:30 – 15:00

Scientific oral session S5

科學文宣 S5

Education & Public Outreach session E2

天文教育及業餘天文活動報告 E2

Scientific oral session S5   科學文宣 S5        Chair: Chin-Fei Lee

Extragalactic (II) and Instrumentation

S5.1 (20 min)

13:30 – 13:50

Spectroscopy of the afterglow of gamma ray burst 130606A: reionization at z ~ 6

Tomo Goto

NTHU

S5.2 (15 min)

13:50 – 14:05

Modeling the formation of polar ring galaxies

Yu-Heng Ho

NTHU

S5.3 (13 min)

14:05 – 14:18

Environment effects of the stellar mass luminosity function inside the sixty clusters of galaxies at low redshift

Chi-Chun Lung

NTNU

S5.4 (12 min)

14:18 – 14:30

Study of X-ray luminosity functions of ultraluminous X-ray sources and the properties of their host galaxies

Chun-Cheng Lin

NTHU

S5.5 (13 min)

14:30 – 14:43

The polarimetric performance of the Compton spectrometer and imager

Chien-Ying Yang

NTHU

S5.6 (12 min)

14:43 – 14:55

Application of coded mask of the Compton spectrometer and imager

Jie-Rou Shang

NTHU

Education & Public Outreach session E2   天文教育及業餘天文活動報告 E2

Chair: Vivien Chen

E2.1 (25 min)

13:30 – 13:55

International Astronomical Union Office of Astronomy Outreach

Sze-leung Cheung

IAU

E2.2 (20 min)

13:55 – 14:15

Translation of astronomical terminology in Taiwan

Chia-Ling Hu

TAM

E2.3 (20 min)

14:15 – 14:35

Climate change , black hole universe and sustainable energy for all

Lih-Lin Leou

TPCU

E2.4 (25 min)

14:35 – 15:00

Outreach application of citizen science projects in classroom

Mei-Yin Chou

ASIAA

15:00

Departure   賦歸

Links